Magnet pre lovcov pokladov

Magnet fishing je novodobá záľuba lovcov pokladov. Princíp je jednoduchý. Kúpte si silný magnet pre lovcov pokladov a pevné lano a vyberte sa k vode hľadať skryté poklady.

Magnet pre lovcov pokladov

Cez oko na magnete prevlečiete lano, urobíte na ňom pevný uzol a hodíte magnet do rieky alebo jazera. Magnetom prechádzate po dne a nakoniec ho vytiahnete s nádejou, že ste práve našli skrytý poklad. Neodymové magnety pre lovcov pokladov majú silu až 300 kg a dokážu z vody vytiahnuť aj tie najväčšie kusy kovu.

Takýmto spôsobom sa dajú nájsť naozaj zaujímavé artefakty. Medzi časté nálezy patria mince, kovové nástroje, udice a iná rybárska výstroj. Menej časté a o to vzácnejšie úlovky bývajú bicykle, zbrane, mobily a fotoaparáty.

Lovec pokladov vytiahol magnetom z vody bicykel
Bicykel vytiahnutý z vody silným magnetom

Ak máte chuť magnet fishing vyskúšať, navštívte stránku Magnet Fishing SK, ktorá obsahuje množstvo užitočných informácií a rád pre začínajúcich lovcov pokladov. Dozviete sa napríklad, ako uviazať na magnet uzol, ako vybrať správny magnet a lano alebo na ktorých miestach býva skrytých najviac pokladov.

Pre začínajúcich lovcov pokladov sme pripravili krátky zoznam tipov, ako úspešne loviť:

  • Kúpte si naozaj silný magnet. Magnety v praxi nedokážu dvihnúť takú váhu, aká sa pri nich uvádza odtrhová sila. Tá je meraná pri ideálnych podmienkach.
  • Vyberte si miesto, kam chodí veľa ľudí. Bude tam pravdepodobne aj veľa pokladov.
  • Použite lano, ktoré je dostatočne silné, aby sa nepretrhlo. Zároveň by ale malo byť tenké, ľahké a výrazne farebné, aby ste ho pod vodou dobre videli. Obľúbenou voľbou medzi lovcami pokladov býva lano paracord.
  • Zoberte si so sebou rukavice, aby ste si pri manipulácii s magnetom a pritiahnutými predmetmi neporanili ruky.
  • Neťahajte magnet po dne. Namiesto toho ho udržujte 0,5-1 meter nad hladinou. Magnet sa vám bude menej zachytávať a lepšie ucítite, keď sa naň niečo prichytí.
  • Magnet po použití utrite. Zabránite tak hrdzaveniu a predĺžite jeho životnosť.

Užitočné informácie nájdete tiež v článku Magnet fishing na Slovensku – ako na to? na SilneMagnety.sk.

Ak ste sa rozhodli magnet fishing vyskúšať, spísal som zoznam eshopov, kde sa dajú kúpiť fishing magnety.

Odporúčané články

4 komentáre

  1. Nie je zakazany magnetfishing na Slovensku?

  2. Zakázaný je archeologický výkop. Ak je zámer nájsť veci, čo vo vode ľudia za posledné desaťročia postrácali, tak je hľadanie v poriadku.

  3. Z hľadiska pôsobnosti Policajného zboru môžeme v tejto veci poukázať na zákonnú definíciu archeologického nálezu uvedenú v § 2 ods. 5 zákona č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkového fondu v znení neskorších predpisov, z ktorej vyplýva, že archeologický nález sa môže nájsť aj pod vodou. Trestný čin poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva podľa § 249 Trestného zákona je tak možné spáchať aj v prípade, že miestom nálezu je dno rieky, jazera alebo mora, pričom jeho spáchanie je možné nielen pomocou detektoru kovov, ale aj pomocou iného detekčného zariadenia, resp. aj bez použitia nástroja.

    Možno preto konštatovať, že úmyselné neoprávnené vyhľadávanie a vyzdvihovanie archeologických nálezov, bez ohľadu na miesto nálezu a použitý nástroj, je v SR nezákonné.

    S pozdravom,

    oddelenie komunikácie a prevencie

    Prezídium Policajného zboru

    • Tu je to pekne zhrnuté: https://magnetfishing.sk/magnet-fishing-zakon/

      “Úmyselné neoprávnené vyhľadávanie a vyzdvihovanie archeologických nálezov, bez ohľadu na miesto nálezu a použitý nástroj, je v SR nezákonné.”

      To je samozrejme pravda, ale magnet fishing je nelegálny iba ak ide o úmyselné vyhľadávanie archeologických nálezov. A dokázať, že tam hádžeš magnet práve za účelom nájdenia archeologického nálezu sa nedá.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *