Kompas - severný pól (strelka) ukazuje na sever

Rovnaké póly sa predsa odpudzujú, nie? Nemal by teda severný pól magnetu byť preťahovaný smerom k juhu?

Áno, odpudzujú. A nie, nemal.

Dôvod je až prekvapivo jednoduchý. Na severnom póle v Arktíde je totiž aj južný pól. Len trochu iný…

Poďme teda od začiatku.

Prečo vôbec sú konce magnetov priťahované smerom k pólom? Celá zem sa správa ako jeden veľký magnet. Aj ona tvorí okolo seba magnetické pole. Je to spôsobené trením, ktoré vzniká pri rotácii vonkajšieho zemského jadra okolo vnútorného. Navonok sa to však prejavuje rovnako, ako keby išiel cez zem jeden dlhý tyčový magnet so severným pólom na juhu a južným pólom na severe.

Magnetické pole zeme
Pomyselný zemský magnet má severný (červený) pól na juhu

Existujú teda dva druhy pólov: geografický a magnetický. Geografické póly sú tam, kde zemská os otáčania pretína zemský povrch: v arktíde a antarktíde. Magnetické póly sú tam, kde začína a končí pomyselný zemský magnet. Zhodou okolností sú tieto dva póly veľmi blízko seba – vzdialené sú od seba iba 520 kilometrov. Sú však na opačných koncoch zemegule: severný magnetický pól je na južnom geografickom póle. A južný magnetický pól je na severnom geografickom póle.

Náš malý magnet v kompase si všíma iba zemský magnetický pól. Preto severný pól kompasového magnetu ukazuje tam, kde je južný (opačný) magnetický pól. A ten je na severe!

Prečo sa tie póly volajú opačne?

Pomenovanie pólov magnetu ako severný a južný pochádza ešte z čias, keď ľudia nevedeli, že zem je sama jeden veľký magnet, ktorý má tiež svoje póly. Nerozumeli, prečo sa to deje, ale všimli si, že jednotlivé póly magnetov sú vždy priťahované jedným smerom: buď na juh alebo na sever. Póly magnetu boli teda pomenované podľa smeru, ktorým ukazujú. Severný pól bol definovaný ako “ten pól, ktorý sa prirodzene ťahá na sever”. To isté s južným pólom.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané články

Zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Buďte prvý!


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *