Ako dať dole čip z oblečenia

Stalo sa vám, že ste nakúpili oblečenie a doma zistili, že vám v obchode zabudli odstrániť ochranný čip proti krádeži? Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako čip odstrániť bez poškodenia oblečenia.

Použite silný neodýmový magnet!

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že snaha dať “pípatko” dole z oblečenia násilím (kliešte, kladivo, sekera…) môže dopadnúť zle, minimálne z dvoch dôvodov:

  • oblečenie môžete poškodiť
  • niektoré moderné čipy majú v sebe farbu, ktorá pri pokuse čip násilím odstrániť môže zafarbiť oblečenie tak, že už ho nikdy neoperiete

Naopak, odstránenie čipu pomocou silného neodýmového magnetu je rýchle, jednoduché, ale hlavne: nepoškodí vám oblečenie. Stačí magnet priblížiť k čipu, ktorý sa potom sám uvoľní:

Aký použiť magnet?

Obyčajný magnet vám zrejme na uvoľnenie čipu stačiť nebude. Potrebovať budete magnet neodýmový ako na videu. Ideálny je napríklad takýto neodýmový valec 20x10mm:

Magnet na uvoľnenie ochranného čipu

Neodymové magnety vôbec nie sú drahé, jeden takýto magnet so silou 12 kg kúpite za 2,19€. Zoznam eshopov, kde sa dajú kúpiť neodýmové magnety najdete v článku Kde kúpiť magnety?.

Ako to funguje

Ochranné čipy proti krádeži majú v sebe niekoľko magnetických guľôčok, ktoré znemožňujú oddelenie jeho častí od seba. Čím silnejšie ťaháte, tím viac tlačíte guľôčky do pozície, ktorá blokuje vytiahnutie menšej časti čipu z hlavnej väčšej časti.

Silný magnet však guľôčky pritiahne a uvoľní oddeliteľnú časť čipu tak, že ju jednoducho vytiahnete. Na rovnakom princípe fungujú uvoľňovače, ktoré sa používajú v obchodoch na odstránenie čipu. Na tomto videu je znázornené zloženie magnetického ochranného čipu:

Odporúčané články

Zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Buďte prvý!


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *