Neodým v skúmavke

Neodymové magnety sú momentálne najsilnejší druh magnetov na svete. Pomenované sú podľa chemického prvku neodým, ktorý obsahujú. Ten však predstavuje len malý zlomok materiálu, z ktorého sú vyrobené.

Neodým v skúmavke
Chemický prvok neodým (60) v skúmavke

Z čoho ešte sú teda vyrobené?

Chemický vzorec pre neodýmové magnety je Nd2Fe14B. Je to teda zlúčenina troch chemických prvkov: neodým (Nd), železo (Fe) a bór (B). Navyše číslo vedľa značky prvku predstavuje koľko atómov tohto prvku pripadá na 17 atómov tejto zlúčeniny. Zastúpenie rôznych prvkov podľa počtu atómov je v neodýmových magnetov teda takéto:

Neodým = 2/17 = 12%
Železo = 14/17 = 82%
Bór = 1/17 = 6%

Vidíme teda, že neodýmové magnety sa skladajú hlavne zo železa s menším množstvom neodýmu a bóru.

Aj keď je tam neodýmu len 12%, možno si poviete, že neodýmové magnety sa tak volajú, lebo vďačia za svoje magnetické vlastnosti práve neodýmu. Opäť omyl.

Prečo sa potom volajú neodýmové a nie železné?

feritové magnety
Feritové magnety tiež obsahujú železo

Pretože potom by sa všetky magnety volali rovnako. Väčšina dnes používaných druhov magnetov obsahuje železo.

A vo všetkých z nich je železo hlavným zdrojom magnetického poľa. Je to totiž veľmi silne magnetický chemický prvok.

Neodým je pre tento druh magnetov jedinečný prvok – žiaden iný druh magnetov ho neobsahuje. Ak teda chceme mať názvy pre magnety, podľa ktorých ich rozoznáme jeden od druhého, musia sa volať podľa toho, v čom sa líšia, a nie v čom sú rovnaké.

Načo tam ten neodým (a bór) vlastne je?

Aj keď nie je priamo zodpovedný za magnetické pole vytvárané okolo magnetu, spĺňa úplne nevyhnutnú úlohu. Železo samo o sebe je vysoko magnetický materiál. Veľmi rýchlo sa zmagnetizuje a v prítomnosti iného magnetu sa z neho stane silný dočasný magnet. Preto sa železo priťahuje s magnetmi.

10 neodýmovAvšak akonáhle je železo z blízkosti permanentného magnetu odstránené, rýchlo svoju magnetickú silu stratí a stane sa opätovne iba kusom kovu bez magnetického správania. V tomto je NdFeB iný. Narozdiel od obyčajného železa bez prísady neodýmu a bóru, neodýmový magnet svoju magnetickú silu nestratí a ponechá si ju aj po odstránení z magnetického poľa. Tejto odolnosti voči strate magnetizácie sa odborne hovorí koercitivita. Neodymové magnety ju majú veľmi vysokú, preto nestrácajú svoju silu ani pri veľkých nárazoch a ani keď sú umiestnené do veľmi silného magnetického poľa.

Tri prvky majú teda svoje úlohy jasne rozdelené: železo vytvára magnetické pole a neodým s bórom sa starajú o to, aby si železo plnilo svoju úlohu poriadne, aj keď práve nie je v prítomnosti iného magnetu.

Toho neodýmu je tam predsa len trochu viac…

Podľa počtu atómov je neodýmu v neodýmových magnetoch iba 12%. To však neplatí pre hmotnosť. Keďže sú atómy neodýmu oveľa väčšie a ťažšie, ako železa aj bóru, predstavujú atómy neodýmu až 27% hmotnosti neodýmových magnetov. Naopak bór prispieva k celkovej hmotnosti menej, než jedným percentom.

Atómy, z ktorých sa skladajú neodýmové magnety
Atómy neodýmu (Ne), bóru (B) a železa (Fe)

Prečítajte si tiež:

Odporúčané články

Zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Buďte prvý!


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *